Heeft het gebruik van medicatie en/of aandoeningen invloed op de hechting van wimperextensions

๐‡๐ž๐ž๐Ÿ๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐ ๐ž๐›๐ซ๐ฎ๐ข๐ค ๐ฏ๐š๐ง ๐ฆ๐ž๐๐ข๐œ๐š๐ญ๐ข๐ž ๐ž๐ง/๐จ๐Ÿ ๐š๐š๐ง๐๐จ๐ž๐ง๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ข๐ง๐ฏ๐ฅ๐จ๐ž๐ ๐จ๐ฉ ๐๐ž ๐ซ๐ž๐ญ๐ž๐ง๐ญ๐ข๐ž ๐ฏ๐š๐ง ๐ฐ๐ข๐ฆ๐ฉ๐ž๐ซ๐ž๐ฑ๐ญ๐ž๐ง๐ฌ๐ข๐จ๐ง๐ฌ?

Voor het aanbrengen van een nieuwe set wimperextensions heb ik altijd een intake gesprek met mijn cliรซnten. Dit is niet alleen belangrijk voor mijn cliรซnten zodat ze weten wat ze kunnen en mogen verwachten betreffende de behandeling en eindresultaat, maar het is voor mij ook belangrijk om te weten of er bv contra-indicaties zijn waarom extensions niet aangebracht mogen worden of dat er omstandigheden zijn waardoor extensions sneller kunnen uitvallen of een slechtere hechting hebben op de natuurlijke wimpers. Helaas vergeten cliรซnten later helaas wel vaak te melden dat er een wijziging is in de omstandigheden en dat ze om wat voor reden dan ook plots medicatie gebruiken. En vergeet niet, ook bv. de pil is een medicijn, en zelfs het slikken van vitaminen/supplementen valt onder (zelf)medicatie.

Een haarfollikel is verbonden met de bloedstroom via een ader en de slagader. Wat heeft dit te maken met medicatie?

Als men medicatie neemt zal dit altijd terecht komen in de bloedstroom. Afhankelijk van de vorm van de medicijn, vloeistof, tablet/capsule, zetpil, injectie of inhaler, zal dit bepalen hoe snel de medicatie in de bloedstroom wordt opgenomen.

Welke vorm van inname er ook is, binnen 24 uur zal de medicatie ook elk haarzakje bereikt hebben. Ook die van de wimpers.

๐‡๐ž๐ž๐Ÿ๐ญ ๐๐ข๐ญ ๐ž๐ง๐ข๐  ๐ž๐Ÿ๐Ÿ๐ž๐œ๐ญ? ๐€๐›๐ฌ๐จ๐ฅ๐ฎ๐ฎ๐ญ!

Het effect op de wimpers varieert afhankelijk van het soort medicatie wat men inneemt. Sommige medicatie heeft zelfs een positieve uitwerking op de wimpers.

๐Ž๐ฏ๐ž๐ซ๐š๐œ๐ญ๐ข๐ž๐ฏ๐ž ๐จ๐Ÿ ๐ญ๐ซ๐š๐ ๐ž ๐ฌ๐œ๐ก๐ข๐ฅ๐ค๐ฅ๐ข๐ž๐ซ

Indien er een probleem met de schildklier is veranderd de metabolische kern in de haarfollikel. Het resultaat van deze verandering houdt in dat de haarfollikel weinig stimulatie krijgt waardoor er minder snel nieuwe Annagene (baby) haartjes ontstaan. De natuurlijke wimperhaartjes zijn in dit geval ook korter en dunner in vergelijking met iemand die deze aandoening niet heeft.

๐Ž๐ง๐ ๐ž๐œ๐จ๐ง๐ญ๐ซ๐จ๐ฅ๐ž๐ž๐ซ๐๐ž ๐ƒ๐ข๐š๐›๐ž๐ญ๐ž๐ฌ

In het geval van diabetes kan het lichaam niet goed reageren op insuline. Het resultaat hier van is een abnormale metabolisme van de koolhydraten en verhoogde niveau van glucose in het bloed.

Indien de diabetes niet onder controle is met of een dieet of medicatie, dan zullen de haarfollikels weinig tot geen glucose ontvangen. In dat geval zijn de natuurlijke wimpers zwakker door het gebrek van glucose.

Zolang de diabetes niet onder controle is zullen de wimpers verder verzwakken en is het dragen van extensions niet te adviseren. Zodra de diabetes onder controle is kunnen de wimpers in de meeste gevallen herstellen waarna extensions gedragen kunnen worden.

๐€๐ฎ๐ญ๐จ-๐ข๐ฆ๐ฆ๐ฎ๐ฎ๐ง ๐ณ๐ข๐ž๐ค๐ญ๐ž๐ฌ

Sommige veelvoorkomende ziektes worden gezien als auto-immuun ziekte zoals coeliakie, diabetes mellitus type 1, ziekte van Graves, inflammatoire darmziekte, multiple sclerose, psoriasis, reumatoรฏde artritis, systemische lupus erythematosus.

Deze ziektes veranderen, net zoals bij schildklier problemen, de metabolische kern in de haarfollikel. Hierdoor vallen wimperhaartjes sneller uit dan normaal.

๐‚๐ก๐ž๐ฆ๐จ๐ญ๐ก๐ž๐ซ๐š๐ฉ๐ข๐ž

Chemotherapie is een zware vorm van medicatie en is zeer giftig. Als het gif van de chemotherapie de haar follikels bereikt vernietigd deze de cellen van de haarfollikels. Dit komt door het doel van deze medicatie, namelijk het aanvallen en vernietigen van elke cel die snel groeit zoals kanker cellen maar helaas dus ook de haarfollikels. In dit geval zijn wimperextensions beslist niet aan te bevelen en zal ik deze niet plaatsen. 6 maanden na de afloop van een chemokuur kan bekeken worden of de wimpers voldoende zijn hersteld zijn voor het dragen van wimperextensions.

Hoewel sommige patiรซnten geen haar en wimpers verliezen valt het niet te adviseren tijdens de behandeling extensions te dragen. De weerbaarheid is tijdens de chemotherapie flink verlaagd waardoor er sneller een allergie voor de lijm kan ontstaan wat voor extra problemen kan zorgen tijdens de therapie.

๐’๐ญ๐ซ๐ž๐ฌ๐ฌ

Stress is een van de grootste boosdoeners wat betreft gezondheidsproblemen. Indien stress niet onder controle kan worden gehouden heeft dit een zeer negatieve invloed op het lichaam. Als het stress niveau hoger is dan normaal zal het lichaam op diverse niveaus energie gaan besparen om zo de stress te verlagen.

Een van de manieren waarop het lichaam dat doet is door alle haren vroegtijdig in de โ€˜rustfaseโ€™ (telogene fase) te laten gaan. Ongeacht in welke fase de individuele haartjes ook waren binnen de groeicyclus.

Dit betekend dat alle paartjes plots in de rustfase zijn ongeacht de lengte/dikte en daardoor hoogstwaarschijnlijk tegelijk gaan uitvallen. Indien dat gebeurt zal er nog geen nieuw wimperhaartje zijn ontstaan op die plek op te vullen doordat de hele groeicyclus is gestopt of vertraagd. Er zal geen verbetering zichtbaar zijn tot het hoge stress niveau weer gedaald is naar gezondere waarden.

๐Ž๐ฏ๐ž๐ซ๐ฆ๐š๐ญ๐ข๐  ๐ ๐ž๐›๐ซ๐ฎ๐ข๐ค ๐ฏ๐š๐ง ๐ฏ๐ข๐ญ๐š๐ฆ๐ข๐ง๐ž ๐€ ๐จ๐Ÿ ๐ฏ๐ข๐ญ๐š๐ฆ๐ข๐ง๐ž ๐‚

Hoewel veel mensen de dagelijkse inname van extra vitaminen niet als medicatie zien, wordt het wel in het lichaam opgenomen op dezelfde wijze. Teveel extra vitaminen is niet goed voor het lichaam, het zal alleen een beperkte hoeveelheid verbruiken en opslaan, de rest wordt via de lever afgevoerd.

Indien er teveel vitamine A of C in het lichaam aanwezig is zal het lichaam meer talg gaan aanmaken. Talg is onze lichaamseigen natuurlijke olie. Als er veel talg wordt aangemaakt zien de dat b.v. aan de huid, het wordt vet, maar ook de haren worden sneller vet.

Indien er teveel vet op de huid en haren aanwezig is heeft dat een negatieve invloed op de lijm die wimperstylisten gebruiken. Bij de traditionele lijmen zal de olie de lijmverbinding verbreken. Bij zowel de traditionele als olie bestendige lijmen kan er een slechtere hechting ontstaan als de olie niet goed met een cleaner of primer verwijderd kan worden. Hierdoor is er een snelle uitval zonder dat de eigen wimper aan de extension(s) gevestigd zit.

Maar natuurlijk zijn er ook (vooral jonge) dames die geen vitaminen slikken en alsnog een vette huid hebben.

๐“๐ข๐ฃ๐ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฐ๐š๐ญ ๐ ๐จ๐ž๐ ๐ง๐ข๐ž๐ฎ๐ฐ๐ฌ. ๐„๐ซ ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง ๐จ๐จ๐ค ๐ฌ๐จ๐ฆ๐ฆ๐ข๐ ๐ž ๐ ๐จ๐ž๐๐ž ๐›๐ข๐ฃ๐ž๐Ÿ๐Ÿ๐ž๐œ๐ญ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐ฆ๐ž๐๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐š๐š๐ง๐๐จ๐ž๐ง๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ž๐ง ๐ฆ๐ž๐๐ข๐œ๐š๐ญ๐ข๐ž.

๐™๐ฐ๐š๐ง๐ ๐ž๐ซ๐ฌ๐œ๐ก๐š๐ฉ

Gedurende een zwangerschap heeft een vrouw veel oestrogeen in het lichaam. Dit hormoon zorgt er voor dat de wimpers lang en sterk worden. Na de bevalling daalt het oestrogeen niveau weer waardoor de wimpers en andere lichaamsbeharing tijdelijk sneller gaan uitvallen. Dit is tijdelijk en volledig normaal.

Hoewel de wimpers tijdens een zwangerschap prima wimperextensions kunnen dragen kan ik het niet adviseren. Door de schommeling in hormonen kan men sneller een allergische reactie opbouwen. Indien dat gebeurt kan de toekomstige moeder niet zomaar probleemloos medicatie slikken om te klachten tegen te gaan i.v.m. de baby. Lashes by Jenny plaatst daarom geen wimperextensions bij zwangere cliรซnten.

๐€๐ง๐ญ๐ข๐œ๐จ๐ง๐œ๐ž๐ฉ๐ญ๐ข๐ž

De meeste anticonceptie bevat oestrogeen wat de neiging heeft tot een positief effect op de wimpers. Immers bevordert oestrogeen de groei en gezondheid van de haren.

๐•๐ข๐ญ๐š๐ฆ๐ข๐ง๐ž ๐

Vitamine B complex kan men vinden in proteรฏne, wat een bouwblok is van ons lichaam. Zonder dit kan het lichaam niet herstellen en vernieuwen.

Indien men vitamine B complex supplementen slikt, zoals vele veganisten dat doen, zie je gezonde, sterke wimpers indien er geen andere lichamelijke problemen aanwezig zijn.